2019. november 5-6-án 6. alkalommal rendezte meg a Szegedi Egyetem, a Szent-Györgyi versenyt. Az ország minden pontjáról, sőt még a határon túlról is érkeztek 3 fős csapatok (közel ötven csapat) hogy összemérhessék tudásukat a színvonalas, természettudományokat komplexen összefogó versenyen.

Iskolánk két csapattal képviseltette magát: az Alfa-sugarak (Tfirst Dóra, Varga Péter, Kincses Tamás), Gamma-sugarak (Suffissais Angelique, Vass Levente, Kordás Levente)

Az ünnepélyes megnyitó után, a neves Gerard Morou Nobel-díjas francia fizikus előadását hallhattuk kutatásáról, a szuper gyors lézerimpulzusról, illetve annak különböző felhasználásáról. A professzor előadása után állófogadást tartottak számunkra, majd elindultunk az egyetem egyik gyakorló kórházába, ahol kitöltöttük az első online fordulót. Csapataink bár jól szerepeltek az elődöntőben, egyik sem jutott be a legjobb hat közé.

Másnap a reggeli után, átsétáltunk az egyetem egyik előadójába, ahol a döntő zajlott. A hat döntős csapat számára kutatókból, professzorokból összeállított zsűri tett fel kérdéseket, amik főként kémiai, fizikai, illetve az elmúlt évek Nobel-díjasainak és kutatási anyaguknak, valamint Szent-Györgyi Albert életének és munkásságának témáit dolgozták fel (bőven a középiskolai tananyag szintje felett).

A háromórás döntőt követően résztvehettünk a Mikrobiológiai- és a Kémia vegyszeranalitika tanszékén lévő labor bejárásra, ahol tanárok és a hallgatók beszéltek munkájukról.

Annak ellenére, hogy nem jutottunk be a döntőbe, mindenki jól érezte magát és ez a kétnapos program méltó megkoronázása volt a több hónapnyi közös készülésnek.

Szeretném külön megköszönni a két csapat nevében Izsó Gabriella tanárnőnek és Kurtán Kolos tanárúrnak azt, hogy felkészítettek és elkísértek minket a versenyre.

Kordás Levente 11. C