A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületének energetikai korszerűsítése

A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium több mint 249,6 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretein belül. A támogatás lehetővé tette a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületének utólagos külső hőszigetelését, külső nyílászáróinak cseréjét, fűtési és HMV rendszerének korszerűsítését, világítás-korszerűsítését, talaj-levegő hőcserélős mesterséges szellőztetés, napkollektoros és napelemes rendszerek telepítését.

Az épület energetikai tényezői már nem feleltek meg, a fűtés- és HMV rendszere nem tett eleget a kor elvárásainak, nyílászárói és fényforrásai mára elavulttá váltak.

A most befejeződött projekt keretein belül sor került a falak utólagos hőszigetelésére, valamint a külső nyílászárók cseréjére. A fűtési rendszert kondenzációs gázkazánok telepítésével és acéllemez lapradiátorok felszerelésével tették korszerűvé és energiatakarékossá. A HMV rendszert teljesen felújították napkollektorokkal segítve a működését. Telepítésre került egy megújuló energiát hasznosító talaj-levegő hőcserélős mesterséges szellőztetés. A régi világítótesteket új, energiatakarékos darabokra cserélték. Továbbá telepítésre került egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer is.

A projekt elsődleges célcsoportja a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium valamennyi tanulója és dolgozója. A projekt környezeti hatásterülete azonban nemcsak az érintett ingatlanra terjed ki, hanem az elérni kívánt indikátorértékekkel közvetve az egész ország energiaellátásának biztonságát és versenyképességét javítja, a környezeti állapot megőrzését érdemben szolgálja.

A projekt összes elszámolható költsége 293 654 360 Ft, az igényelt támogatás összege 249 606 206 Ft.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.