A Mesterséges Intelligenciáról egyre többet hallunk. A diákok körében nagy az érdeklődés a téma iránt, ezért felmerült az az igény, hogy egy kicsit mélyebben és pontosabban foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, ezért meghívtuk Zarándy Ákost, a MTA SZTAKI tudományos munkatársát két előadás megtartására. Az előadások témája: a mesterséges Intelligencia. A meghívás lehetőségét a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programja biztosította iskolánk számára.

A két előadásnak a Pestszentlőrinci Evangélikus templom adott helyet 2023. március 29-én délután 13 órától. Iskolánk kilencedikes évfolyama és tanáraik, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt mindkét előadáson.

A Mesterséges Intelligencia diadalmenete című előadás történeti áttekintéssel kezdődött, elrepítette a hallgatóságot 1952-be, amikoris az első lépéseknek számító program megszületett. Ezen az idővonalon, kronológiai sorrendben számos érdekességgel ismerkedhettünk meg, a vetített képek bemutatása és magyarázata izgalmassá tette számunkra ezt az időutazást. Minél inkább közeledtünk 2023-hoz, annál inkább tágult, szélesedett a számítógépes programok, az MI felhasználásának területe.

Megismerkedtünk képek értelmezésével – objektumok megtalálásával, arcok megtalálásával – életkor becslésével, hogyan lehet stílusmásolásra rávenni az MI-t, képalkotás – szöveggel megadott jellemzőkkel, hogyan tudunk beszélgetni a számítógéppel, hogyan lehet tanítható gépet csinálni – példákkal illusztrálva, az önvezető autók hogyan „gondolkodnak”, milyen etika kérdéseket, felvetéseket érint akár az önvezető autók használata.

Az előadás végén lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre, a résztvevők által feltett kérdések sem maradtak válasz nélkül.

Jól éreztük magunkat az előadáson, jó tudással gazdagodtunk.

Köszönjük Zarándy Ákosnak, hogy eljött hozzánk.

Köszönjük a MTA Alumni programjának a lehetőséget.